Project Images
Location
Seattle, Washington

Construction Cost
18.5 Million Dollars - $355/sqft


Inside The Greenest Office Building In The World - by FastCompany


The World's Greenest Office Building - by EarthFix


Living Proof - Building the Bullitt Center - by Point 32


Living Future - by Climate Solutions


Selected Press
A Building Not Just Green, but Practically Self-Sustaining
The New York Times


Seattle's Silver Bullitt: A New Office Building
TIME Magazine


Seattle's Bullitt Center is set to push the boundaries of green building
The Guardian, UK


The Self-Sufficient Office Building
The New York Times


Seattle building aims to be a 'green' giant
Los Angeles Times


Ultra-green office building breaking ground
The Seattle Times


Awards
2013 World Architecture News - Sustainable Building of the Year
2013 AIA NW & Pacific Region - Jury Recognition, Sustainable Design
2013 ENR NW - Best Green Project
2013 Metal Architecture Magazine - Sustainable Building of the Year
2013 Architizer Awards - Architecture & Sustainability Special Mention





Bullitt Center
The Bullitt Center — the first urban building of its kind and commonly regarded as ‘the greenest office building in the world’— not only represents the level of sustainability possible in a city setting, it signifies a shift in the actual process of how buildings are designed and demonstrates the range of opportunities for inventiveness and creativity that are possible when integrated design teams target aggressive efficiency goals.

“The attention-getting elements of the Bullitt Center—100% onsite renewable energy, water and waste management, as well as a safe, naturally day-lit and ventilated work environment built to last 250 years—follow from an equally exciting integrated design process that enabled us to move beyond the traditionally linear design, engineering and construction process to orchestrate a diverse team targeting the seemingly impossible together, right from the start,” said Craig Curtis, design partner with The Miller Hull Partnership. “In considering first and foremost how to design a building with essentially no environmental footprint, it was energizing to identify imaginative and elegant ways to beautifully express the building’s core performance functions through design strategies using a mix of existing and new technologies, systems, and materials. While in one sense we had to do more with less, we happily found that designing to high-performance targets actually opened up numerous formal design opportunities.”

The Bullitt Center takes cues from nature and has been compared to a living organism incorporating simplicity and efficiency in its interconnected systems. Design moves which visually contribute to overall sustainable design goals include open concept floor plates with operable floor-to-ceiling windows for maximum daylighting and access to fresh air; heavy-timber framing—which has not been used in a downtown Seattle office building since the 1920’s and was selected given its prominence as a renewable regional material offering strength, beauty and carbon sequestration; an ‘irresistible stair’—a transparent glass stairwell located on an outside wall of the building offering stunning views to the Seattle skyline to encourage occupants to walk among floors vs. taking an energy drawing elevator inconvenienced by keycard access; highly efficient windows and fully automated exterior blinds which provide an interesting, layered façade while adjusting throughout the day; and most visibly, the overhanging photovoltaic panel array on the roof which provides all power for the building with a nod to Northwest regional design vernacular. While the building is state-of-the-art at the moment, the building technology, building envelope and supporting structure are designed as separate components that can easily be updated to meet the needs of the next generation of users as advancements are made in coming years without seriously impacting other key aspects of the building.

About the Bullitt Center
The new headquarters of the environmentally-oriented Bullitt Foundation, the six-story, 50,000 sf Bullitt Center satisfies all of its own energy, water and waste needs, and is the largest and first commercial building to target Living Building certification—the most ambitious benchmark of sustainable design in the built environment. Designed as a leasable Class A office building, the Bullitt Center also serves as a living laboratory to elevate environmental awareness and to visibly convey the benefits and interconnectedness of sustainable design with regard to architecture, energy use, materials sourcing, government policy and financing. As a regional headquarters for urban sustainability and education, lessons learned in the design process and the results of the building’s dashboard tracking performance will be shared to encourage the green building community to meet and advance deep-green sustainability goals.

Sustainable Design Goals & Building Elements
Pursuing Living Building Status
The Miller Hull Partnership led an integrated design team handpicked by the Bullitt Foundation which sidestepped the traditional RFP process to vet firms recommended by peers as the best suited to create a Living Building. Design and development team members include: Point 32, Schuchart Corporation and PAE Consulting Engineers.

© 2014 - The Miller Hull Partnership, LLP
photos and graphics: Miller Hull, Nic Lehoux, and Ben Benschneider